ODRŽANA SKUPŠTINA GRADA ZRENJANINA IZGLEDA KAO POLIGON ZA PLJAČKU ZRENJANINACA!

Još na početku zasedanja Skupštine grada Zrenjanina iz pojedninih tačaka dnevnog reda se jasno videlo koliko su korupcija i kriminal zahvatile gradsku vlast. Da bi korupciju i kriminal, na koje su odbornici PUF-a argumentovano, koristeći baš njihove izveštaje, sakrili od građana Zrenjanina, oni su pribegli jedinom sredstvu, a to je zatvaranje sednice za javnost.

Time su pokušali da od javnosti sakriju da su neosnovano ugovorili “javno-privatna partnerstva” izmedju grada i privatnih firmi, preko kojih otimaju novac građana Zrenjanina u milionima evra.

Tako jedan njihov privatni partner u svom izveštaju Skupštini grada dostavlja spisak ulica koje su asfaltirali i uredno naplatili iz budžeta grada. Drugi njihov privatni partner koji je po drugom javnom ugovoru angažovan za iste poslove asfaltiranja ulica, koji je ujedno osnivač i podizvođač radova ovom prvom, tvrdi u svom izveštaju da te ulice tek treba asfaltirati i naplatiti. Time se fiktivno duplo asfaltiraju pojedine ulice i realno naplaćuje iz budžeta Grada njihovo duplo-fiktivno asfaltiranje. Vrednost naplaćenih radova je za sada oko 6.5, miliona evra.

Gradske vlasti su sa njihovim privatnim partnerom ugovorili sanaciju gradske deponije i izradu sanitarnih kaseta, zaobilazeći time JKP “Čistoća i zelenilo” čiji je grad osnivač, u iznosu od skoro 65 milona evra! Taj njihov privatni partner nema stručan kadar, potrebne mašine i znanje da ugovoreni posao sprovede samostalno, već je morao da angažuje čak dva podizviđača radova. 65 miliona evra novca građana Zrenjanina će otići u ruke njihovom privatnom partneru, umesto da je taj posao poveren JKP “Čistoća i zelenilo”. I nije im dovoljno ugovorenih 65 miliona evra, već taj iznos aneksom povećavaju za još 2,7 milona evra na ime inflacije u 2023g. Takva povećanja na ime godišnje inflacije će se vršiti u narednih 25 godina (na koliko je “posao” zaključen), tako da će vrednost “posla” na kraju biti preko 130 miliona evra ne računajući “dodatne radove”.

Pozivamo nadležne organe da preduzmu sve kako bi se ova nečuvena zloupotreba gradskog budžeta koja je uveliko u toku, sprečila u budućnosti.


PUF