Veliki Bečkerek da ostane Zrenjanin

Bilbordi s porukom “Dobrodošli u Petrovgrad”  pojavili su se prošle nedelje na većem broju lokacija u gradu Zrenjaninu,  a radi se o još jednom pokušaju da se umesto dobre sadašnosti ili bar perspektivne budućnosti građanima ponudi “slavna prošlost”.

Kompromitovana lokalna vlast, koristeći sebi bliske osobe u takozvanim patriotskim udruženjima, želi da uđe u izbornu kampanju mitskim temama i ideološkim raspravama, prikrivajući jedan od najvećih skandala u istoriji grada koji ovih dana postaje svima očigledan, a to je nezakonitost u izgradnji takozvane fabrike vode.

Kvazipatriote koji su navijačke šalove i urlike s tribina zamenili bilbordima i salonskim nacionalizmom ne uživaju većinsku podršku građana Zrenjanina, ali svoju  bliskost vlastima ili neposredno učešće u njoj sve češće koriste za podmetanje i promovisanje tema koje izazivaju podele i rasprave među građanima, umesto da svoju energiju i novac usmere u rešavanje bar jednog aktuelnog gradskog problema.

Prethodne odluke o promeni imena Velikog Bečkereka su donete u nedemokratskoj proceduri i zbog toga su ostavile trajne podele među stanovnicima današnjeg Zrenjanina. Upravo zbog toga, o nazivu grada će eventualno moći da se odlučuje tek kada budemo društvo u kojem se slobodna volja građana utvrđuje kroz demokratski proces njihovog izjašnjavanja. Srbija i Zrenjanin su trenutno daleko od takvog stanja i mogućnosti.