Ni izbori ni bojkot, nego POBUNA!

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Beogradu, objavljeno je da Pokret ujedinjenih fantoma nije za izlazak na izbore, kao i da bojkot izbora nije dovoljan opozicioni aktivizam. Pokret ujedinjenih fantoma je za pobunu!

Miljan Čičić, kopredsednik pokreta je rekao: Pobuna koju mi zagovaramo podrazumeva svakodnevne ulične proteste, štrajkove u preduzećima, blokade institucija i saobraćajnica, neplaćanje poreza i mnoge druge aktivnosti građanske neposlušnosti, a za početak napuštanje svih institucija na svim nivoima. Sve dok su neki Zelenović, neki Paunović, neki Bastać na čelu pojedinih opština, njihove tvrdnje da je u Srbiji diktatura su kontadiktorne i odmažu naporima da se promeni vlast. Svako učešće u cirkusu od države koju su naprednjaci napravili, daje legitimitet klovnovima. Potrebno je napraviti jasnu i oštru linju, tako da apsolutno svakom građaninu bude jasno: oni koji su u institucijama su vlast, a opozicija je samo na ulicama. Cilj pobune koju mi zagovaramo, i jedini zahtev te pobune je ostavka Aleksandra Vučića, koji je uzrok i generator svih drugih problema na političkoj sceni. Nakon Vučićeve ostavke ili u redovnom terminu 2022. godine, Pokret ujednjenih fantoma će učestvovati na predsedničkim izborima. Podržaćemo jedinstvenog kandidata opozicije, a u slučaju da se takav ne pojavi, imaćemo svog kandidata. Za taj, krajnji slučaj, spremni smo da kandidujemo Aleksandra Vučića, a pouzdano znamo da ćemo, ako zatreba, imati aktivistu s tim imenom i prezimenom.

U nastavku konferencije govorio je Milan Pernat, kopredsednik pokreta: Srbiji preti velika opasnost da zbog nedemokratske, kriminalne, bahate i lažno nacionalističke vlasti u Beogradu, na kraju procesa raspada Jugoslavije, ostane i bez Vojvodine! Od kraja osamdesetih godina pa do danas, od vlasti sa sedištem u Beogradu redom su bežali Slovenija, Hrvatska, Bosna, Makedonija, Kosovo i Crna Gora. Mada su ti pokreti osamostaljenja bili nacionalno obojeni, oni su u suštini bili bežanje od centralne vlasti u Beogradu koja nije bila demokratska, kvalitetna i modernizujuća, već vlast koja vuče državu na svetsku periferiju i koja svoje građane tretira kao podanike i zahteva njihovo pokoravanje. Mi koji smo ostali u granicama države kojom se upravlja iz Beograda, osaćamo taj problem na svojoj koži i danas. Kao što znate, sedište našeg pokreta je u Zrenjaninu, u Banatu, u Vojvodini. Naše svakodnevno iskustvo ukazuje na to da bi se nezadovoljstvo načinom na koji Aleksandar Vučić upravlja Srbijom moglo pretvoriti u vrlo snažan pokret za odvajanje Vojvodine od vlasti Beograda.

Na konferenciji su predstavljeni novi aktivisti pokreta: Jelena Marinković, evropski prvak u powerliftingu, Vladimir Radišić, student Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Ivan Olajić, diplomirani ekonomista. Oni su objasnili razloge svog angažovanja u “fantomima” i najavili svoje aktivnije učešće na javnoj i političkoj sceni.

Jelana Marinković, aka “doktor Stoja” je podsetila novinare da je Pokret ujedinjenih fantoma kandidovao svoju pesmu “Tuki, tuki” za predstavnika Srbije na izboru za Pesmu Evrovizije 2020. godine i pozvala ih da o tome izveste javnost, jer je pesma do sada nailazila na blokade sa svih strana.