Profesionalni Vojvođani pomažu Vučiću

Okupljanje pojedinih partija i udruženja u takozvani Vojvođanski front, kao i nedavno objavljeni Memorandum o budućnosti Vojvodine, predstavljaju pokušaje da se pitanje teritorijalne organizacije Srbije predstavi kao najvažnije političko pitanje i da se tako skrene pažnja s činjenice da živimo u društvu u kojem građani ni o čemu, pa ni o Vojvodini, ne mogu slobodno da odlučuju.

S obzirom na to da iza Memoranduma o budućnosti Vojvodine stoji Nenad Čanak, jasno je da se ne radi o političkom neiskustvu, nego o svesnoj nameri da se politički deluje unutar granica Vučićeve mašinerije koja je tolerantna na otvaranje svih pitanja i zastupanje svih stavova, pogotovo ekstremnih, pod uslovom da ne ugrožavaju njega lično.

U Srbiji se ubrzano stvaraju ili bujaju razne desnice, levice, autonomaši, evropejci, radikali i slični imitatori političkog pluralizma koji otvaraju sva moguća pitanja osim ključnog: da li u Srbiji ima slobode da se o bilo čemu odlučuje van okvira volje Aleksandra Vučića.

Nenad Čanak je poslednjih nekoliko godina bio “hrabar” da kritikuje i Trampa i Putina, Aleksandra Vulina ili Sašu Jankovića, ali se o Aleksandru Vučiću uvek izjašnjavao biranim i blagim rečima. Da li je u pitanju politički oportunizam i pokušaj preživljavanja o trošku budžeta bez podrške birača, širenje novosadske koalicione saradnje ili plaćanje duga za oslobađajuću presudu, koju je Čanak 2016. godine dobio iako je brutalno tukao, vređao i maltretirao ljude, pokazaće se kada Srbija ponovo bude slobodna država.

Robovima je sasvim svejedno koja je spoljnopolitička orjentacija države u kojoj su poniženi i obespravljeni. Svejedno im je i da li pojedini delovi te države imaju autonomiju. Nije ih briga da li će takva država biti u nekom vojnom savezu ili ne. Takva pitanja ne utiču na njihovu sudbinu i slobodu, nego skreću pažnju s lanaca kojima su okovani.

Pokret ujedinjenih fantoma poziva građane Srbije da se osveste i da ne nasedaju na “bačene koske” i lažne teme koje prikrivaju činjenicu da je u današnjoj Srbiji jedini važan zadatak, i uslov bez kojeg se ne može demokratski odlučivati o drugim pitanjima, da društvo i državu oslobodimo od antidemokratske vlasti Aleksandra Vučića.