Đorđević da ne glumi patriotizam preko leđa građana

Pokret ujedinjenih fantoma osuđuje stopiranje konkursa za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara iz Srbije u Nemačkoj.

Najava ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića da će sledeće godine biti raskinut sporazum sa Nemačkom po kome su objavljivani konkursi za poslove medicinskih radnika iz Srbije u tu zemlju, a da će do tada konkursi za odlazak medicinara biti stopirani, u duhu je ponašanja država poput bivšeg SSSR ili sadašnje Severne Koreje.

Najavljene mere su dodatno zagorčavanje života onima koji su svakako doneli tešku odluku da napuste svoju zemlju. Na taj način će domovinu pamtiti ne samo po tome što u njoj nisu mogli da ostvare svoje životne i poslovne ambicije, nego i po tome što im je otežavala da odu iz nje.

Srbija neće uspeti da spreči iseljavanje stanovništva administrativnim doskočicama jer ljudi odavde ne odlaze zbog toga što su im konkursi za posao u inostranstvu “ispred nosa”, nego zato što im u dužem vremenskom periodu nisu pruženi uslovi za pristojan život.

Srbija je ustavom definisana kao država zasnovana na načelima građanske demokratije, ljudskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima. Te vrednosti su, između ostalog, sloboda kretanja i pravo na rad. Obaveza države je da pomogne svakom svom državljaninu da ostvari ta svoja prava, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Kada se u zdravstvu ne bude zapošljavalo i napredovalo preko partijske i rodbinske veze, kada prestane praksa da plate medicinarima razrezuje ministar finansija koji je dokazani plagijator, kada na čelu resora zdravstva ne bude lekar s nadimkom “doktor smrt” i vezama sa zemunskim klanom, a na čelu domova zdravlja i bolnica partijski poslušnici umesto stručnjaka – tada će manje medicinara želeti da ode iz Srbije.

Pokret ujedinjenih fantoma poziva ministra Đorđevića da ne glumi patriotizam preko leđa svojih izmučenih građana nego da radi svoj posao, isporuči opipljive rezultate ili podnese ostavku.