Pošto se niko ne javlja za reč…

Skupština grada Zrenjanina je prošle nedelje završila svoj rad u aktuelnom sazivu, a pažljivi posmatrači su primetili da je u zapisnicima sa ukupno 34 održane sednice najčešća fraza “pošto se niko ne javlja za reč”. Naime, više od hiljadu tačaka dnevnog reda se završilo glasanjem bez rasprave.

Odbornici vladajuće većine u Zrenjaninu su izbegavali raspravu i glasali onako kako ih zvono predsedavajućeg pozove. Razočaravajuća činjenica je da su se i odbornici opozicije najčešće ponašali kao da je skupština samo pozornica za političku promociju, a ne ozbiljna institucija: skoncentrisali su se na pokušaje dopune dnevnog reda na počecima sednica, kada postoji kakva-takva pažnja medija, a zatim bi zaćutali ili čak napuštali skupštinske klupe. Tada bi nastupala glasačka mašinerija naprednjaka i u tišini izglasala sve što je naumila.

Jedno od najsramnijih ponašanja tokom okončanog mandata Skupštine grada Zrenjanina demonstrirao je Bojan Kostreš, koji je pre četiri godine bio kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za gradonačelnika, a koji je prvi i poslednji put učestvovao u radu skupštine grada na njenoj konstitutivnoj sednici 2016. godine.

Zahvaljujući autoritarnom vladaru i njegovim poslušnicima, skupštine u Srbiji su već postale obesmišljene, a nakon 26. aprila će se i potpuno pretvoriti u rijaliti program antidemokratske vlasti i samoreklamera iz kvaziopozicije.