Nema potrebe za vanrednim stanjem, ima za hitnim merama

Pokret ujedinjenih fantoma poziva Vladu da proglasi vanrednu situaciju i preduzme mere primerene opasnostima od pandemije zarazne bolesti.

Pozivamo Aleksandra Vučića da ne zloupotrebljava zdravstvenu krizu za uvođenje vanrednog stanja, jer ono nije potrebno da bi državni organi preduzeli sve neophodne mere za borbu protiv bolesti.

Bolesti se ne suzbijaju vojskom na ulicama, ograničenjem građanskih prava i sloboda, prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, cenzurom medija i hapšenjem kritičara režima.

Vlast bi, umesto što pod plaštom vanrednog stanja pokušava da militarizuje upravljanje državom, prikrije svoju nesposobnost, zakasnele reakcije i da suzbije kritiku, trebalo da se posveti sprovođenju mera koje su širom sveta donele dobar rezultat.

Pokret ujedinjenih fantoma zahteva da se svim službenicima koji dolaze u kontakt s građanima, od policajaca, preko šalterskih radnika, poštara, carinika, trgovaca i drugih, hitno obezbede odgovarajuća sredstva zaštite od prenosa bolesti i da se obavežu na njihovo korišćenje.

Zahtevamo obavezan karantin za sve koji ulaze u Srbiju iz inostranstva bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne.

Zahtevamo rutinske kontrole telesne temperature na prometnim mestima kako bi se sprečilo kretanje bolesnih, a neodgovornih ljudi.

Zahtevamo da Vlada uredbom spreči skok cena sredstava za higijenu i osnovnih životnih namirnica.

Zahtevamo da se suspenduju sve izborne radnje.