Kupovina glasova na delu!

Prethodnih mesec dana intenzivno su deljene palete sa drvima u opštini Zrenjanin.Nakon što smo u razgovoru sa građanima koji su želeli da ostanu anonimni dobili informacije da JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin deli ogrevno drvo glasačima vladajuće partije, imali smo potrebu da te navode ispitamo i adekvatno reagujemo ukoliko su navedene tvrdnje tačne.

Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Promene u fokusu- PUF je 23. 11. 2023. tražio od JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin da dostavi:

informaciju da li je JKP ČISTOĆA I ZELENILO u toku ove kalendarske godine nabavilo palete ogrevnog drveta, koju količinu te po kojoj ceni;

da dostave kopije ugovora o nabavci ogrevnog drveta;

da dostave informaciju gde se nabavljeno ogrevno drvo skladišti, te kako distribuira i po kojoj ceni;

da dostave kopije ugovora o skladištenju, te prodaji pravnim i fizičkim licima;

da li je teretno motorno vozilo, registarske oznake ZR 157-GV, u vlasništvu JKP Čistoće i zelenilo Zrenjanin.

15 dana nakon poslatog zahteva, što je ujedno i zakonski rok za dostavljanje informacija, odgovor nije stigao. Iz navedenog razloga, PUF je podneo žalbu Povereniku koji će naložiti Čistoći da se izjasni. PUF traži da se hitno ispita poslovanje JKP „Čistoća i zelenilo“, kao i postupanje njenih rukovodilaca. Sve jasno ukazuje da se radi o jednom nasilnom činu podele gradjana, na podobne i nepodobne. Na njihove i na one koji njima uopste nisu bitni. Takodje predstavnici ovog pokreta će podneti i krivične prijave protiv odgovornih lica ovog preduzeća.